Tämän viestin tarjoaa Nicotinell

Irti tupakasta? – Jätä toinen kahvikuppi pois

Kofeiini ja nikotiini ovat liittoutuneet kehossasi sinun terveyttäsi vastaan.
Tutki päivittäisiä tapojasi ja rutiinejasi, kun otat ison askeleen ja päätät lopettaa savuttelun.
Valitse mieluummin kevyt ja terveellinen välipala kuin santsikuppi kahvia!

Harvat kulutustuotteet kulkevat niin käsi kädessä kuin kahvi ja tupakka.

”Tästä asti aikaa, muutama lantti mammonaa, mielin määrin kahvii ja tupakkaa”, lauletaan Kolmas nainen -yhtyeen klassikkohitissä.

Huippuohjaaja Jim Jarmusch on jopa tehnyt tiettyä kulttimainetta nauttivan elokuvan otsikolla Kahvia ja tupakkaa (Coffee and Cigarettes, 2003).

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä keskusteluun siitä, miten savukkeen polttamisen jälkeen tekee mieli kahvia ja kahvinjuonnin jälkeen haluaa tupakkaa. Ilmeinen kierre.

Tieteellisestikin tutkittua

Tupakan ja kahvin linkkiä on tutkittu tieteellisestikin. Tai oikeastaan kyse on niiden oleellisten ainesosien, kofeiinin ja nikotiinin liitosta.

Nikotiini ja kofeiini ovat kumpikin stimulantteja eli eräänlaisia piristeitä. Ne aiheuttavat myös riippuvuutta. Kun niiden vaikutus kehossa vähenee, haluaa elimistö niitä lisää.

Vuonna 2017 löydettiinkin joukosta ihmisiä geeni, joka altistaa sekä tupakan- että kahvinhimolle. Jo se selittää pitkälle sitä, miksi usein samat henkilöt kokevat riippuvuutta sekä nikotiinista että kofeiinista.

Niinpä yksi avain lopulliseen tumppaamiseen voi olla yksinkertainen: vähennä myös kahvinjuontia – ja vähennä hyvissä ajoin.

Jos nimittäin jatkat kahvittelua totuttuun tapaan samalla kun jätät tupakan, tapahtuu kummia.

Nikotiinin vähentyessä elimistössä ottaa kofeiini ”ylivallan”. Kofeiini nimittäin hajoaa kehossasi normaalia nopeammin nikotiinin vaikutuksesta. Kun nikotiini jää pois, kofeiini säilyy pidempään ja vaikuttaa luonnollisesti myös tehokkaammin.

Vieroitusoireet tupakasta pahenevat tämän takia. Erityisesti kasvaa levottomuuden tunne. Voit kokea myös vatsanväänteitä.

Mikä ikävintä: tupakoinnin lopettajan riski retkahtaa takaisin savutteluun kasvaa sitä mukaa kuin kahvin käyttö jatkuu tai lisääntyy.

Jos siis kaipaat jotain muuta nautittavaa savukkeen tilalle, harkitse lähinnä terveellisiä ja kevyitä välipaloja.

banner

Nikotiini tykkää kahvista

Mikään liitto ei ole täydellinen. Kahvin ja tupakan suhteessakin on vastakohtansa. Kahvin juonti yhtä aikaa tupakoinnin kanssa vahvistaa nikotiinin vaikutusta kehossa.

Toisaalta kofeiini ja nikotiini kumoavat joitain toistensa sivuvaikutuksia. Usein nikotiini helpottaa ahdistuneisuutta, jota kofeiini taas lisää. Siksikin niistä luopumista kannattaa tasapainottaa.

Luota koeteltuun tietoon. Tutkijat ovat havainneet, että nikotiinin poistuminen kehosta nostaa hetkellisesti verensokeria. Siitä elimistö saa lyhyeksi aikaa energiaa, mutta se häviää pian. Siksi vaikkapa välipala voi olla paikallaan oikeaan aikaan nautittuna.

Älä korvaa kokemaasi puutetta ryystämällä lisää sumppia. Yöunenkin kannalta on parempi, ettet juo liikaa kahvia.

Katso – näin Nicotinell voi auttaa sinua

Kyse ei ole vain tavasta

Monille kahvin ja tupakan yhdistelmä tuntuu vain arkirutiinien mukanaan tuomalta pinttyneeltä tavalta. Se ei ole vain sitä. Taustalla on myös silkkaa fysiologiaa ja tutkittua lääketieteellistä tietoa.

Ennen tupakoinnin lopettamista onkin hyvä vähentää kahvin nauttimista. Käytännössä kannattaa puolittaa kulutus. Jätä siis joka toinen kupillinen kaatamatta.

Toinen vinkki: Tarkkaile päivittäisiä kahvirutiinejasi. Ovatko ne sidoksissa tupakointiin? Keksi tapoja kytkeä nämä kaksi irti toisistaan.

Kun seuraavan kerran tyhjennät kahvikupillisen ja mielesi alkaa sen jälkeen tehdä tupakkaa, yritä keksiä jotain muuta tekemistä.

Ja kun tumppaat seuraavan savukkeesi, älä lähde saman tien kahville. Tällä tavalla, ja etenkin kahvia vähentämällä, otat jo nyt oikeita askelia kohti savutonta syksyä sekä lopullista tumppaamista.

Tarvittaessa ota avuksi nikotiinikorvaushoitotuotteet, kuten Nicotinell-imeskelytabletit, -lääkepurukumit ja -depotlaastarit!

Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi

Yritätkö lopettaa tupakoinnin? Klikkaa tästä ja opi lisää!

Nicotinell-nikotiinikorvaushoitovalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ja noudata annosteluohjeita. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Älä käytä Nicotinellia, jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista tai et tupakoi. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavan ja nielun alueen oireita, yskää, unettomuutta, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes tai jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Itsehoitolääke. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 29.09.2020. Perustuu 04/2020 – 08/2020 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK tai lisenssinhaltija. 10/2020, PM-FI-NICOT-20-00048.